понеделник, февруари 04, 2008

Издаваштвото во 2008

Имам обичај да ја прелистам ,,Годишната програма за остварувањето на национален интерес во културата,, уште при донесувањето и објавувањето, да видам што ќе биде приоритет во културата оваа година посебно во делот на издаваштвото поточно - преводната литература.

Бев пријатно изненаден од бројот на поддршани дела, одлично само напред.Инаку во македонската јавност досега се служаа жалби дека средствата се малку, оваа година тие биле многу? А сепак има примедби дека и овие не се доволно!?Затоа нема да навлегувам во лавиринтот нашата гнила критичка културна дебата која не знае што сака и нема да зборувам за таа тема.


Минатата година доста радосен пишував дека не очекува објавувањето на Џемс Џојс ( Портрет ...) Кафка,Буцати...

Значи да направиме мала анализа и за оваа година, мислам на преводната литература, не на теориските изданија или другите културни активности. Можеби некој друг ќе ги ,,прочепка,, тие сфери.А и програмата е јавна и објавена на сајтот на министерсвото за Култура. Повелете.

Во она што јас ќе го издвојам нема да ги спомнам многуте монографии, толковници, речници, теориски дела, книгите за деца и млади, македонските писатели ( нека останат тајна) и слични содржини од Програмата. Само позвучните преводни кои ќе ги купуваме, читаме и оценуваме оваа година.


Значи ќе почнам од Темплум, не само поради редоследот туку пооради следната вест. Оваа година во издание на Темплумци по прв пат на македонски јазик ќе излезе романот ,,Прашај ја правта,, ( Ask the dust) од неговото височество Џон Фанте. ( Буковски во една прилика има изјавено -Фанте беше мој бог.) Иако ја имам оваа книга на српски ( упитај прах) во издание на ЛОМ, неопорно ќе ја купам, и уште од сега ви ја препорачувам. Се надевам дека некој ќе ја објави и ,,Пат за Л.А,, што е пред дел на оваа.Пред неколку години беше и екранизирана во филм (Селма Хајек и Колин Фарел во Главни улоги)

Исто така од оние што ми се поинтересни а во издание на Темплум би требало да излезат

- Свртување на завртката - Хенри Џејмс , Насмевка во темница - Валдимир Набоков и неколку луди раскази од Томас Бернхарт

Кај Ѓурѓа од Луиџи Пирандело - Едно ниедно и сто илјади.

Од НПМ Симбелин од Шекспир

Од Силсонс ми засјаи во очите - Скриена македонија од Кристофер Делисо.

Од Табернакул - Фукоовото Нишало од Умберто Еко а мислам дека уште сега може да се најде во книжарниците ширум Скопје.Исто од нив втториот том од Проф. Мухич - Расата на филозофите.

Од сојуз на Литературни преведувачи - Франсоа Рабле - Гаргантуа и Пентагруел.

Од КИЦ ( за кој се дигна бааѓи џева по медиумите) не очекуваат неколку дела од Фуентес, Далај Лама ,Адорно Капра и др.

Од ТРИ ,,Боречки клуб,, од Чак Паленик.

Од ИЛИ - ИЛИ - ,,Катедрала,, од Рајмонд Карвер и ,,Колекционер,, од Џон Фаулс.
Од МАГОР - Пруст( Во потрага...) Орхан Памук со ,,Снег,, Роберт Музил ,,три жени,,.

Од Нова наша книга - Томас Ман ,,Волшебниот рид,,.

Можеби пропуштив неколку, нека ме извинат.

Ианку морам да спомнам дека ми е жал што нашите новинари оваа година повторно ги препишаа статиите од лани со мали корекции( буџетот е многу поголем но сепак најдоа начин да искритикуваат) и воопшто не нурнаа во содржината. Не тие ги презентираа изјавите и (не) задоволстбата на издавачите како тие да се најбитни во целата работа. А јас колку што можам да сватам реципиенти на културата се граѓаните а не издавачките куќи,заради нив се стимулира културата со финансиски средства. Но нив никој не ги прашува. Битно е да се задоволат издавачите и ,,Македонскита угледна писателска елита,,. Другото не е важно. Ниту насловите ниту квалитетот. Ниту самата книга и содржина.


П.С Еве линк кон годишната програма која е презентирана на сајтот на Министерството за култура.

2 коментари:

Анонимен рече...

[color=#6131bd]
Как дела? мм.. есть мега мысль по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru/]Скачать / Смотреть Шерлок Холмс[/url]
aнекдот для разнообразия :)

Купил мужик себе в курятник нового петуха. Тот вообще какой-то озабоченный был, по десятку кур в день ебал. Да и не только кур, а вообще всю птицу, которую увидит. И вот однажды заходит мужик в курятник, а там петух валяется дохлый в луже грязи, а вокруг вороны собрались. Мужик и говорит петуху:
- Что ж ты так, Петя, себя не поберёг?
Тот приоткрывает один глаз и шипит:
- Сука, спугнёшь ворон, тебя выебу.

Я 6 часов блуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надолго!
прошу прощения за опечяатки.... очень маленькая клавиатура у PDA!

[/color]

Анонимен рече...

[color=#6131bd]
Как жизнь? И кстати.. есть cупер предложение по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]вагина крупным планом[/url]
aнекдот для разнообразия :)

Трапахются двое в автомобиле. Поодходит ГАИшник. Смотрит - дечочка что анддо. . .
- О, мужик, я следующий!
- Ладно, - усмехается отт, - давно я ментов не #бал. . .

Я 6 часов блуждала по сети, покаа не вышела на ваш форум! Думаю, я здесь останусь надолгно!
прошу прощения за опечатки.... очень маленькаялкавиатура у PDA!

[/color]