петок, март 23, 2007

Што не очекува во книжевната 2007

Ја разгледував годишната програма на министерството за култура, во однос на издаваштвото.Се сеќавате претходната програма беше укината, и со нова комисија се усвои и нова програма. Нема да навлегувам подлабоко во таа тема , која ,мислам дека беше доволно присутна и во јавноста и во медиумите во смисла на своите недоследности, поплаки како и пофалби за енергичноста и решеноста на владата да ја слуша општата клима кај издавачите, па да овозможи поголема транспарентност и опфатеност. Да појаснам на никој не му пречи јавната дебата по ова прашање, напротив добредојдена е. Друго нешто ме копка.Сите пишуваат за средствата, за финансиите, па за членовите не комисиите нивната (не) компетентност и слични па би рекол и побанални прашања.Побанални во однос на она са што решив да пишувам овде.
А тоа е ,,Програмата за 2007,, .Се сеќавате нели? За тоа зборувавме и за тоа се кршеа копјата цела зима. А никој, речиси никој не навлезе и постудиозно и подлабоко во суштината на таа програма , во она што таа го нуди, нејзините цели и.т.н. Почекав да стивне малку атмосферата и кога тоа прашање исчезна ( и неговото место го зазедоа други дневнополитички активности) решив да презентирам дел од неа, барем она што ми е поинтересно. И јас нема да задирам во длабочините на оваа проблематика( барем не сега) делумно заради мојата некомпетентност иако имам право како граѓанин,студент и даночен обврзник, а делумно поради недоволната упатеност во работата на издавачките куќи.
Затоа ќе презентирам неколку дела кои ќе бидат поддржани годинава од Министерството за Култура а кои мислам дека вредат да бидат издадени.Не дека за останатите не мислам така, секоја книга си има своја вредност и од нејзиното постоење нема никаков зијан, но сакам да ги издвојам моите омилени наслови. И уште нешто нема да објавувам од кои издавачки куќи ќе бидат објавени, тоа можете да го видите на сајтот на Министерството за култура.
Џејмс Џојс, “Потретот на уметникот во младоста”
Салман Ружди, “Исток, Запад”
Дино Буцати, “Татарска пустина”
Умберто Еко, “Отворено дело”
Франц Кафка, Преобразба и други раскази ( баш се израдував за нив)
Ернесто Сабато, “Херои и гробови”
Секако и некои македоснки автори кои не ги спомнувам за да не ги разгорувам страстите (болна тема) , но морам да речам дека со нетрпение ја очекувам книгата
од Проф.Др Ферид Мухиќ ,,Расата на филозофите,,.
Искрено се запрепастив кога видов дека на територијата на Република Македонија фигурираат безмалку 40 списанија од оваа или други блиски области. А јас едвај мижам да најдам две-три. Не можам да зборувам за нивниот квалитет, но мислам дека во нормалниот цивилизиран и развиен свет списанијата се продаваат и читателите ги купуваат и потоа ги читаат и би сакал оваа практика што поскоро да се востанови и овде.Јас воопшто немам проблем со плаќањето на тие списанија, јас имам проблем со нивното пронаоѓање.Затоа од утре имам официјална ,,Индијана Џонс,, мисија и сум во потрага по книжевни списанија а благовремено ќе ве известувам и вас за моите пронајдоци.
Слободно можеме да дискутираме на оваа тема, дали ви се допаѓаат финансираните изданија, дали требало и некои други да влезат на оваа листа, но мојот став е познат и претежно сседржам на ова што го напишав погоре.


Нема коментари: