понеделник, мај 28, 2007

ЌЕ ПРАВИМЕ ЛОМ?

ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ГНИЛЕЖ

Извикани се сите дебати околу книгите , писателите или читањето воопшто. Извикани и досадни со се сториите околу саемите, вистинскиот вкус на читетелите, продажбите на книгите... сето тоа . Не можам ни да се сконцентрирам на првиот дел од овој текст, се надевам и мислам дека последен пат пишувам за вакви бајати теми. Мислам да се отргнам од лицемерието, недокваканоста и лажната загриженост на оние кои стојат зад овие претежно заморни интервали на книжевната апатија.

ОСВЕН ОВДЕ

Во светот и пошироко постојат работи за кој вреди да се пишува, чита,занимава или едноставно сака и почитува.Чиста борба против се она што се нарекува - залажување на масите,нивно заинтегрирање со бледи копии на некаква културна дебата, ставање превез врз очите на масата интелектуалци кои не можат и не се свесни доколку сами да проникнат во гнилежот околу нив.

КНИЖЕВНА РЕВОЛУЦИЈА

Или чиста борба против други форми на уривање на човековото достоинство. Таа борба, (зборувам за книжевната) е проткаена со бесот, бедата и агонијата на писателите кои пишуваат за тоа, нивната сурова реалност која напати е потресна низ нивните страници. Уривајќи ги сите стереотипи за писателот како брадосано костумисано старче со галантни манири, таа битка на ревулуционери-писатели можеме и ние ја да проследуваме со задоцнување од половина век но сепак во одличен тајминг со оглед на околностите. Неодамна почнавме да откриваме едно ново поле во книжевноста, може да се нарече и некоја андерграунд книжевност кај нас( во светот одамна е култна), која придонесе на истенчување на вкусот на една категорија на луѓе кај нас, како и осознавање и размаглување на одредени појави.Покрај ТЕМПЛУМ ( Буковски, Рудан) и ТАБЕРНАКУЛ ( Селинџер) Доста голема можеби и најголема заслуга за оваа појава Српската издавачка куќа ,,ЛОМ,, . Во нивната ( јас ја нарекувам ) просветителска мисија тие го преведоа и издадоа поголемиот дел од творештвото на Буковски, како и Селинџер, Џорџ Орвел, Кнут Хасмун,... се надевам дека овие изданија ќе ги видам издадени и од некоја наша издавачка куќа.Белки не се плаши некој ?

Во прилог го ставам и интервјуто со човекот кој е најзаслужен за излегувањето на оваа едиција.


Нема коментари: