сабота, април 14, 2007

Кучињата си лаат , карванот си врви

Само што прочитав еден одличен и доста елоквентен пост за саемот на книгата кај Tanya , којa на еден луциден и сатиричен начин ги ,,разголи,, проблемите околу издавачите и понудата за овогодишниот саем. Секоја чест, наполно се согласувам со неа и сакам да го дополнам околу уште еден промлем, појава која што се врзува со овој настан и кој на ист начин е болна и страда од стереотипност.Тоа е медиумската презентација на овој настан.
Далеку од тоа овој на стан да не е покриен од медиумите, напротив постојано е застапен во речиси сите наши медиуми. Проблемот е во следното:
- Од денес натаму сите медиуми ќе известуваат за Саемот на книгата но притоа истовремено ќе ја повторуваат статијата ( напишана можеби 199х) и секојдневно без некои свежи информации ќе трујат една те исто.
- Вокабуларот на оние кои ќе известуваат од таму нема да се разликува од еден до друг ден, од еден до друг презентер или известувач.
- Разни славни личности ќе го посетат саемот политичари,пеачи, политичари, глумци, политичари, стилисти политичари итн што ќе бидат и вести на денот кога ќе се преентитаат тековните случувања.
- Ќе ги оплакуваме издавачите претставени како жртвени јагниња, тие ќе се согласат со констатираното и ќе ја пофалат луцидноста на новинарот кој еве успеал да ги разбере.
- Дури и секој ден да биде претставуван по некој настан тоа е толку површно и несуштински што понекогаш и не ги дочитувам статиите посветени на Саемот.
- Ќе се отворат темите
- Читаат ли македонците? - Па во последно време се следи нагорна линија дрн дрн
- Што читаат македонците? - Претежно бестселери но не се ретки и оние кои сакаат да прочитаат некоја вредна литература дрн дрн
- Дали се скапи книгите? Да но ние сме мала земја и немаме големи тиражи дрн дрн.
И уште неколку слични теми кои ќе згаснат со денот на официјалното затварање на Саемот и ќе се префрлиме на друга тема, можеби ПДП ќе влезе во власта?
Суштински нема да се загребе под површината, Матица ќе констатира одличен саем, помалите ќе си ги отплатат тезгите и така натаму се до идниот.
Досадно и бедно, она зборување за бројот на издавачи 200-300 некои од ракав извадени бројки па макар и да се точни не знам што менува тоа.
Баш сакам да видам дали некој млад и амбициозен новинар ќе се дразне да завлезе во суштината на проблемот, цел, опсежен не само во смисла на овој или постот на ОКК, туку и подлабоко и посмело за сите пропратни појави од кои боледува книжевниот живот кај нас па ако треба и преку повеќе фељтони за време на саемот.