вторник, февруари 06, 2007

Научното цунами ќе не одмине

Најпрво малку историја:
Во далечната 1988 на еден состанок во Вашингтон 33 ентузијасти од различни професии; изтражувачи, правници,метеоролози, картографи... одлучиле да го формираат друштво ( сега веќе институцијата) National Geographic Society, под водство на Gardiner Greene Hubbard. Останатото е историја.

Би сакал да напишам нешто за продорот на ова списание на Балканот.

NGM во ХРВАТСКА

Во ноември 2003 година на хрватските граѓани им се случи ( според нив) најубавата работа во последните 10 години. Излезе првото списание на хрватски јазик со што таа стана 25 членка на оваа организавија.Интересот беше наверојатен, за само три месеви ова списание нанижи 10.000 членови( претплатници) и секој ден бројката се зголемува.Сега излегува во тираж од 35000 примероци.
Додека бев во Хрватска и самиот се уверив во еуфоријата што ја предизвика NGM. Списанија, сликовници, ДВД, маици, ранци се со жолтиот оквир. При еден разговор со еден мал пријател од Сплит кој неодамна заврши основното образование тој ми извади и ми подари неколку броеви од списанието.
- Кај нас ова се користи како додатна настава.
Не можев да поверувам, ова е навистина одлична идеја. Додека се развиваат децата се како сунгери кои што впиваат се околу себе, жедни за знаење. Сунгери во морето на NGM.
NGM Хрватска од неодмна има свој блог
Со среќа нека им е.


NGM во БУГАРИЈА.

Пред некој ден додека го читав завршниот збор на Уредникот на NGM Chris Jones ме изненади пријатно статијата. Пишуваше за неверојатниот интерес на Списанието во Бугарија по само една година издание. Значи на крајот од 2005 година Бугарија го доби својот NGM магазин. Со алал нека им е.
Покрај тоа излезе и статија со наслов ,,Бугарска златна грозница" подготвена од A.R.Wilijams, во која Бугарија е претставена како ризница на културни артефакти и како Елдорадо за плачкашите. Во разговор со Бугарскиот археолог Китов, откриено е значењето на Бугарија за светската цивилизација, и тоа во статија која ѓе го обиколи светот и ќе донесе голем меѓународен углед на Бугарија.
Со среќа нека им е.

NGM во СРБИЈА.

Во ноември 2006 србија стана 29 земја која се проклучи на оваа организација. Списането кое започна да излегува лично беше поздравено од Претседателот Тадич, и од целокупната јавност. Прославата се одржа на 25 октомври во Земун, и додека се уште трае еуфоријата во Србија,NGM започна да ги истражува благодетите на овој пребогат со култура Балкан, со цел да им го претстави на светот во поинакво светло.Уште во вториот број беше публикувана стара статија насловена како ,,Kraljestvo nezavisne srbije" од A.S.Idings која датира уште од 1912.Сликите на тогашен Белград ( од Noks Merejen)
Нека им е со среќа

Ние не свативме дека преку едукација и образование, како и преку претставување на нашето културно богатство, нашите природни убавини и историја е нашата единствена шанса за просперитет на МАКЕДОНИЈА. Ние ја пропуштаме нашата шанса.
Затоа да апелираме, да предложиме, да молиме и вриштиме за NGM на МАКЕДОНСКИ

1 коментар:

Анонимен рече...

привет, Полностью разделяю Ваше мнение. Это хорошая идея. Готов Вас поддержать.